Tautiluokitusjärjestelmä ICD10:n diagnoosikoodia R62.0 käytetään kehitysvaiheen viivästymisestä.
mm seuraavaa:
"Diagnoosia viivastynyt puheenkehitys (R62.0) suositellaan kaytettavaksi silloin, kun (kielellisen erityisvaikeuden) erotusdiagnostiikka esimerkiksi lapsen iän vuoksi ei vielä luotettavasti onnistu."
Käypähoito.fi ilmaisee asian seuraavasti:
"Mikäli diagnoosi on vielä epävarma, käytetään R62.0 diagnoosia (viivästynyt puheen tai kielen kehitys)."
Kuopuksen kohdalla tämän ymmärrän, mutta esikoisen kohdalta minulle ei ole selvää, miksi juuri tähän diagnoosinumeroon päädyttiin. Ehkä tähän vaikuttaa se, ettei esikoiselta otettujen verikokeiden tulokset ole vielä selvillä, eikä siis tieto siitä, löytyykö niistä syytä tyttöjen kehityshäiriön aiheuttajalle (???).Käypähoito.fi ilmaisee asian seuraavasti:
"Mikäli diagnoosi on vielä epävarma, käytetään R62.0 diagnoosia (viivästynyt puheen tai kielen kehitys)."
- No, eihän itse diagnoosilla ei ole niinkään väliä, pääasia, että tytöt saavat tarvitsemiaan tukitoimenpiteitä.
Tänään olenkin sitten täyttänyt Kelalle hakemuksia. Sinne pitääkin nyt toimittaa kokonaista viisi eri hakemusta; esikoisen vammaistukihakemus, kuopuksen vammaistukihakemus, kuopuksen kuntoutushakemus puheterapiaa varten, minun sekä mieheni erityishoitorahahakamukset (ansiomenetyksien kattamiseen tyttöjen tutkimusjakson ajalta). Hakemusten liitteiksi on tietenkin muistettava laittaa kaikki asianmukaiset liput ja laput. Vammaistukiin taas perustelut, miksi tyttöjen hoito on kuormittavampaa kuin ns. normaalin lapsen hoito...
Uusien diagnoosien ja tukihakemusten täyttelyn lisäksi meille kuuluu edelleen flunssailua. Esikoinen sairastui kuumeeseen/yskään/nuhaan ennen joulua ja parantui Tapaninpäiväksi. Eilen sairasteluvuoro siirtyi kuopukselle. Nyt myös mieheni valitti flunssaista oloa... Jospa kuitenkin allekirjoittanut säästyisi tältä kulkutaudilta.