20. helmikuuta 2012

4-vuotistarkastuksen kinkkinen esikyselylomake

Juhlallinen ajanvarauspyyntö neuvolan 4-vuotistarkastukseen tipahti tänään postilaatikosta. Heräsin tosiasiaan, että pieni tyttöseni ei olekaan enää niin pieni.

Ajanvarauspyynnön mukana tuli pari kyselylomaketta. Toisessa aiheena "4-vuotias kotona", jossa kartoitettiin lapsen taitoja eri osa-alueilla ja lapsen persoonallisuutta. Sellainen tyypillinen neuvolan kyselylomake "osaako lapsesi pukea/riisua itse" ja "kestääkö lapsesi pettymyksiä" tyylisine kysymyksineen. Toinen kyselylomakkeista sen sijaan oli uudempi ja mielenkiitoisempi tuttavuus "lapsiperheen arjen voimavarat" nimeltään. Tässä lomakkeessa oli aiheena vanhemmuus ja lapsen hoito, parisuhde, perheen tukiverkosto, perheen terveys ja elämäntavat ja perheen elämäntilanne ja se sisälsi väittämiä.

Huomasin olevani kai liian konservatiivinen, koska väittämä "Pystymme keskustelemaan seksuaalielämästämme" hämmensi minua. Tavallaan ymmärrän mihin kysymyksellä tähdätään, mutta pidän seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä sen verran yksityisinä, parisuhteen sisäisinä asioina, joista en ole valmis rupattelemaan neuvolassa nelivuotistarkastuksen yhteydessä. Pitäisikö minun olla? Olenko liian tiukkis ja jäänyt ajatuksineni menneelle vuosituhannelle?

2 kommenttia:

  1. Oho... Jäisi kyllä vastaamatta moinen kysymys. Vaikka ymmärränkin ajatuksen, asia ei minusta kuulu vähääkään neuvolan väelle. Eikä sen puoleen muillekaan perheen ulkopuolisille - paitsi jos itse hakeudumme johonkin seksuaaliterapiaan. :)

    t: toinen konsevatiivinen tiukkis

    VastaaPoista