5. maaliskuuta 2012

Helmilevy


Kuvassa esikoisemme helmilevy. Helmilevyjä on erilaisia ja ne suunnitellaan hoidettavan potilaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tyttömme saamassa levyssä on kolme helmeä kiskossa. Käyttösuositus on 2-3 kertaa päivässä 20-30 minuuttia kerrallaan. Tämän oraalimotorisen laitteen tarkoituksena on olla kielenkärkiäänteiden, lähinnä L-äänteen oppimisen tukena. Lisäksi tavoitteena on auttaa kielen liikkeiden eriytymistä alaleuan liikkeistä. Puoli vuotta hoidon aloittamisen jälkeen on kontrolli foniatrian polilla, jossa lääkäri ja puheterapeutti arvioivat hoidon vaikutusta ja päättävät hoidon jatkamisesta.

Puheterapeutti on antanut työllemme harjoituksia, jotka tehdään helmilevyn ollessa paikallaan. Ensimmäisissä saamissamme harjoituksissa helmiä liikutetaan ja pyöritetään kielenkärjellä niin, ettei leuka liiku helmiä liikuteltaessa. Kun laite poistetaan suusta, kielellä yritetään vielä löytää helmien paikka.

Yökkimisherkkä esikoisemme oppi laitteen laittamisen paikalleen itsenäisesti ihan muutaman kokeilukerran jälkeen. Harjoitusten tekemistä on kuitenkin valvottava - muutoin tyttö vain unohtaisi helmilevyn suuhunsa. Helmilevy pestään käytön jälkeen harjalla ja tahnalla. Käyttökertojen välillä sitä säilytetään kosteassa talouspaperissa omassa kotelossaan. Kerran viikossa helmilevy puhdistetaan veteen liotettavalla puhdistustabletilla.

3 kommenttia:

  1. Moikka, tästäpä onkin vaikea löytää informaatiota tai kokemuksia/kuvaa. Samainen kapistus on tulossa meidänkin perheeseen. Oletko jo huomannut edistystä levyn käytön jälkeen ja missä ajassa tulokset yleensä näkyvät?
    Jaa mielenkiinnolla seuraamaan jos vaikka bloggaat aiheesta jossain veiheessa :)

    VastaaPoista
  2. Hei Anana ja kiitos kommentistasi! Helmilevystä on kyllä netissä aika niukasti informaatiota saatavana. Kerran onnistuin löytämään surffaillessani helmilevyhoitoa käsittelemävän tutkimuksen, jossa seurattiin muutaman lapsen kohdalla helmilevyn käyttöä ja pohdittiin laitehoidolla saavutettua hyötyä. Yritän löytää linkin tutkimukseen jostain ja lisätä tänne blogiin. Ja kiitos bloggausaihe -vinkistä, teen pikapuolin jutun aiheesta :) Käsittääkseni hoidon kesto vaihtelee välillä 6kk - 18kk. Mielestäni helmilevyhoidosta on tyttömme kohdalla nähtävissä jo hyötyä, tytön suun motoriikka on parantunut jo nyt.

    VastaaPoista
  3. Heips.
    Eksyin blogiisi vahingossa kun etsin tietoa tuosta levystä tai orajojeesta tai mikä sen virallinen nimi nyt onkaan.
    Taidan eksyä toisenkin kerran. Itse en blogia lapsista pidäkkään vaikka meiltä erityislapsia löytyykin kolme kappaletta. Kaksi mennyt samalla dg kuin teilläkin, toisella tosin dg muuttunut jo vuosien saatossa.
    Linkitän ehdottomasti omalle blogilistalle että löydän uudeman kerran myös tänne <3

    VastaaPoista