11. heinäkuuta 2012

Kokemuksia helmilevystä


Esikoisemme sai käyttöönsä helmilevyn n. puolisen vuotta sitten. Saimme ohjeistuksen käyttää levyä  2-3 kertaa päivässä, kerrallaan n. 20-30 minuuttia. Alkuinnostuksen vallassa 3 kertaa päivässä onnistui vallan mainiosti.  Nykyään 2 kertaa päivässä on lähenpänä totuutta.

Helmilevyn käytön aloittamisen jälkeen tyttömme suun ja erityisesti kielen motoriikka on kehittynyt. Tyttömme saa esim. nykyään kielensä rullalle, mikä ei ennen hoidon aloittamista onnistunut lainkaan. Myöskin d ja l ääntyvät nykyään selvästi (tämä siis äidin mielipide, ei puheterapeutin). S ääntyy hampaiden väliin ja R-kirjaimesta ei ole vielä tietoakaan. Tyttö kyllä tiedostaa, ettei osaa sanoa R-kirjainta ja sanoo sen usein "kurkkuärränä", jotta kuulijalle ei jäisi epäselväksi, hänen tarkoittaneen sanoa juuri R-kirjain. Sitä en tietenkään osaa sanoa, kuinka paljon itse helmilevyllä on vaikutusta näihin kehitysaskeliin, eli olisiko vastaaviin tuloksiin päästy ilman helmilevyn käyttöä. Itse uskon, että juuri helmilevy on antanut positiivisen sysäyksen kehitykselle.

Harjoituksissa helmiä sivulta toiselle liikutettaessa tytön leuka lähtee vielä liikkeen mukaan, mikäli liike on nopeatempoista. Hitaammalla vauhdilla leuka pysyy paikallaan. Trapoliiniliike (kielen kärjen "pompittaminen" helmikiskossa) onnistuu hyvin.

Laitteen käyttöön tyttö on sinäänsä motivoitunut, mutta itse harjoitteluun ei niinkään.  Jotta harjoittelusta saataisi täysi teho irti, on harjoittelua valvottava. Uskoisin, että mikäli tyttö olisi enemmän "juonessa mukana", olisi helmihoidolla päästy nykyistä parempiin tuloksiin. Myös äitinä olisin voinut panostaa helmilevyharjoitteiden valvomiseen nykyistä paremmin. Välillä valvominen on ollut valitettavasti hieman ylimalkaista kaiken muun kiireen keskellä.

Meillä on kontrolli helmilevyn käytöstä foniatriselle osastolle elokuussa. Helmilevyn saamisen jälkeen itse laitekontrolleja on ollut jo kaksi. Näissä on katsottu, onko helmilevy edelleen sopiva suuhun (on ollut) ja samalla on kiristetty käytössä löystyneitä kiinnityspinnejä.

Helmilevystä huolehtiminen ja sen puhdistaminen on sujunut hyvin. Tosin kerran helmilevy oli kadoksissa kokonaisen viikonlopun. Perjantaina helmilevyä oli käytetty puheterapiassa  ja sen jälkeen sitä oli tarkoitus käyttää päiväkodissa. Tyttö oli kuitenkin ilmoittanut hoitajilleen, ettei helmilevyä löydy. Tästä kuulimme iltapäivällä, kun haimme tytön tarhasta. Niinpä me hoitajien tapaan luulimme, että helmilevy oli unohtunut puheterapeutille --> puheterapeutti kävi turhaan etsimässä helmilevyä työpaikaltaan omalla vapaa-ajallaan. Lopulta helmilevy löytyi maanantai-aamusta paperimytystä päiväkodin vessan lattialta. - Onneksi ehjänä. Ja onneksi löytyi.

Lopuksi linkki tutkimusyhteenvetoon, jossa helmilevyn käytön hyötyjä on tutkittu pienellä joukolla dyspraktisia lapsia.

4 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja erityisesti tuosta linkistä. Meille on nuorimmaiselle tuota helmilevyä/ora kojetta suositeltu ja toivottavasti se syksyllä saadaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linkki oli minustakin mielenkiintoinen, törmäsin tutkimukseen kerran ihan vahingossa netissä surffatessani ja etsiessäni tietoa helmilevystä.

      Poista
  2. Erittäin mielenkiintoista lukea kokemuksistanne, meillä on tämä piakkoin edessä myös, ensi viikolla otetaan pojan (6 v) suusta muotit - toivottavasti onnistuu niiden teko, hän on kovasti herkkä suustaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli, meilläkin tyttö yökkii herkästi yms. joten kyllä se muotin teko silloin etukäteen jännitti minuakin! Ja eihän se ihan sillä ensimmäisellä yrittämällä onnistunut - ihan viime metreillä muotti meni pilalle, kun tyttölle tuli pienoinen paniikki (vaikka muotin tekoa oltiin jo aiemmin läpi käyty).

      Toisella yrittämällä muotin teko onnistui. Kellosta laskettiin aikaa, niin tyttö tiesi kuinka kauan hänen piti vielä muottimassa saada pidettyä suussa :)

      Poista